Umowa kupna zwierzyny

Umowa

Pobierz PDF

Umowa współpracy w obrocie tuszami zwierząt łownych.
Klasyfikacja

Klasyfikacja zwierzyny


TRADYCYJNE PODEJŚCIE DO KLASYFIKACJI ZWIERZYNY SPÓŁKI WELES
(szersze opracowanie regulaminu skupu zwierzyny dostępne po kontakcie)


OBSZAR USZKODZEŃ NIEZALEŻNIE OD GATUNKU

Klasa I
NIEUSZKODZONE UDŹCE (SZYNKI), COMBER (SCHAB) ORAZ POLĘDWICZKI.
Prawidłowa świeżość tuszy. Waga tuszy zgodnie z cennikiem dla klasy I.

Klasa II
USZKODZENIE LUB BRAK JEDNEGO Z ELEMENTÓW: UDŹCA (SZYNKI), COMBRA (SCHABU) BĄDŹ POLĘDWICZKI.
Waga tuszy zgodnie z cennikiem dla klasy II.

Klasa III (POZA NORMĄ)
USZKODZENIE LUB BRAK CO NAJMNIEJ DWÓCH ELEMENTÓW: UDŹCA (SZYNKI), COMBRA (SCHABU) BĄDŹ POLĘDWICZEK.
Waga tuszy zgodnie z cennikiem dla klasy II wraz z uszkodzonym co najmniej jednym z w/w elementów.

Tusze waży się czyste, bez narogów, sadła i grzęz (wymiona). Stosuje się tradycyjne poprawki wagowe (do pełnych kilogramów) na ubytki spowodowane odparowaniem: sarna do 1kg, jeleń 2-5kg, dzik 1-5kg w zależności od jakości i momentu dostarczenia tuszy oraz jej masy własnej.

TUSZE TRUDNE DO OCENY PRZYJMUJE SIĘ „WARUNKOWO” LUB „DO OCENY” BEZ WPISYWANIA KLASY I WARTOŚCI NA „MP”.

OSTATECZNĄ WERYFIKACJĘ KLASY I WAGI TUSZY W SKÓRZE PRZEPROWADZA ZAKŁAD „AGNO” W BRODNICY.

Danie

Wartości odżywcze mięsa z dziczyzny


Mięso dziko żyjących zwierząt łownych jest jednym z najzdrowszych i najmniej kalorycznych na rynku. Średnia wartość energetyczna dla dziczyzny wynosi około 120 kcal na 100 g. Ponadto proporcje zawartości białka do tłuszczów jest odwrotna do innych mięs. Prawie 80% wartości energetycznej pochodzi od pełnowartościowego białka. Zawartość tłuszczu wynosi zaledwie 3 g na 100 g produktu surowego. Takie proporcje wynikają z trybu życia zwierzyny (ruchliwość zwierząt powoduje intensywne spalanie tkanki tłuszczowej i brak odkładania się jej nadmiaru w ciele). Mięso zwierząt łownych jest więc bardziej ukrwione, mniej otłuszczone i posiada bardzo niską zawartość cholesterolu – zaledwie 80 mg w 100 g. Tak korzystny skład może odgrywać istotną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób serca. Walory dziczyzny nie kończą się na niskiej kaloryczności i korzystnym rozkładzie makroskładników. Mięso z tego rodzaju stanowi bowiem bogate źródło ważnych dla człowieka składników mineralnych, przede wszystkim żelaza (na co wskazuje jego intensywnie czerwony kolor), fosforu i wapnia. Ich ilość w dziczyźnie jest większa, niż w innych gatunkach mięs.

Dzika zwierzyna odżywia się głównie pokarmem leśnym o intensywnym zapachu, co przekłada się na wyjątkowy i charakterystyczny smak mięsa. Zależnie od rodzaju zwierzęcia, może on być bardzo różny – od delikatnego i aromatycznego mięsa sarny czy jelenia, po bardziej ostry, charakterystyczny smak mięsa dzika. Najbardziej cenione wśród smakoszy jest mięso młodych osobników, uważane za najdelikatniejsze i posiadające najwyższą wartość smakową.

Zgłoś nieprawidłowość – Procedura Sygnalisty

Sygnalista

Pobierz PDF

Pełna procedura sygnalisty.
  • Weles Sp. z o.o.
  • ul. Ustronie 20
  • 87-300 Brodnica

Free AI Website Builder